Toaletten är inte en papperskorg!

Idag, den 19 november är det Världstoalettdagen där globala sanitetsfrågor uppmärksammas världen runt. Det beräknas att en tredjedel av jordens befolkning saknar tillgång till toalett vilket är ett stort sanitetsproblem. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten. Vårt problem är att många skiter i vad de spolar ner och gör så kallade fulspolningar.
-Det enda som ska spolas ner är det som gått igenom kroppen och toapapperAllt annat, så som hushållspapper, våtservetter, mensskydd och snus, hör inte hemma i toaletten utan ska slängas direkt i papperskorgen, berättar Ellinor Günther, kommunikationsansvarig på Gryaab. 
Varje dag spolas det in två ton skräp med avloppsvattnet till Ryaverket. Skräpet tas om hand i Gryaabs grovgaller och fingaller. Sedan pressas vattnet ur skräpet innan det körs iväg till förbränning. En onödigt lång och dyr omväg för skräp som borde slängts i papperskorgen från första början. Mycket av detta är fulspolningar av våtservetter. 

Våtservetter hör inte hemma i toaletten
Våtservetter används allt oftare vid blöjbyten och toalettbesök. Dessutom finns en ny trend att torka av ytor i hemmet med så kallade städservetter. De senaste fem åren har Gryaabs drifttekniker fått ökande problem med våtservetter och tvättlapparDessa löser inte upp sig i vattnet som toapapper gör och kan därför orsaka stopp och översvämningar i avloppsnätet. I värsta fall måste avloppsvattnet ledas om och släppas ut orenat i regionens vattendrag. När våtservetterna kommer in till maskinerna på Ryaverket trasslar de ihop sig och bildar stora cementliknande proppar som gör att maskinerna havererar och det blir stop i inloppspumparna.  
Våtservetter och städservetter ska slängas i papperskorgen. Våra drifttekniker får lägga mycket tid på att lösa våtservettsproblem. Så sent som igår, den 18 november, fick de tillbringa en hel arbetsdag med att byta ut maskindelar och spola rent med högtryck efter att för många våtservetter klumpat ihop sig som ni kan se på bilden nedan. Ett slitigt och kostsamt arbete som enkelt kunnat undvikas om våtservetterna hamnat i papperskorgen istället, säger Ellinor.

Ett hett tips är att se till att ha en papperskorg i badrummet. Då blir det lätt att göra rätt! 

Fakta Toalettvett
Fultorka:
Att torka sig med någonting annat än toalettpapper när detta är slut. Det är helt okej så länge som detta slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas ner i toaletten.
Fulspola: Att fulspola innebär att man spolar ner något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

Man i gula arbetskläder skruvar på rörledningar. Stor hög av smutsiga våtservetter i förgrunden.  

 

– 19 november, 2020
Facebook
Twitter
LinkedIn