Exjobb som gör skillnad för miljön

Vill du göra ett examensarbete som gör skillnad? Och dessutom knyta kontakter inför framtiden? Du som läser miljö och teknik på högskola eller universitet kan göra ditt exjobb hos oss!

Vi samarbetar med högskolor sedan många år tillbaka, bland annat med Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Samarbetena leder ofta till teknikutveckling som leder till bättre och mer hållbar avloppsvattenrening och slambehandling. De leder också till kompetensutveckling för oss medarbetare, fler kontakter och nätverk och att Gryaab får möjlighet att påverka i viktiga frågor. 

Exjobb på Gryaab: hur går det till?

Vi har en ambition att erbjuda exjobb så ofta som möjligt. Ibland blir det ett par per år, det beror på vad som är på gång i organisationen och på verket. Ofta sker examensarbetena på vår vår avdelning Utveckling, kvalitet och miljö och i vår processgrupp. Ibland har högskolan/universitet eller studenten själv ett uppslag och vi ställer upp med slam, vatten eller handledare.

Är du intresserad av att göra examensarbete på Gryaab? Kontakta Maria Neth, doktorand på Gryaab, för att se vilka möjligheter vi har just nu.

Maria Neth

Hannes och Fridas exjobb om vattenverksslam gav Gryaab kunskap för framtiden

Vattenverksslam bildas när vattenreningsverk använder fällningskemikalier som till exempel järnsulfat för att minska grumligheten i råvattnet. Ryaverket tar emot vattenverksslam från vattenverk i Göteborgsregionen. Det kommer hit tillsammans med övrigt avloppsvatten. 

Vattenverksslam och avloppsreningsverket

När Hannes Löfgren studerade på Chalmers ville han i sitt exjobb ta reda på hur vattenverkslam fördelas när det når avloppsreningsverk och hur det påverkar reningsprocesser, något som länge varit oklart. Frida Byströms examensarbete hur aluminiumrester i vattenverksslam påverkar fosforfällningen. 

Vattenverksslammet avskiljs i samma utsträckning som avloppsslammet

Hannes har studerat vid Chalmers och gjorde sitt examensarbete 2021 i samarbete med Gryaab. Hannes examensarbete innehöll bland annat analys av olika metallers koncentrationer i det inkommande avloppsvattnet, vattenverkslammet och i olika provpunkter på Ryaverket. Metallerna användes som indikatorämnen för att skilja mellan vattenverkslammet och avloppsslammet. Slutsatsen är att vattenverkslammet sannolikt avskiljs i samma utsträckning som avloppsslammet i försedimenteringen, det vill säga med ungefär 50 procent.

Aluminiumet i vattenverksslammet minskar behov av fällningskemikalier

Frida Bystöm pluggade till civilingenjör på Chalmers och gjorde sitt mastersarbete året efter, 2022; Infrastructure and environmental engineering. Frida undersökte i sitt examensarbete bland annat hur de rester av aluminium som vattenverksslammet innehåller kan påverka fosforfällningen. 

Hon genomförde laboratorietester med kemisk fällning med dricksvattenslam och drog slutsatsen att aluminiumet i vattenverksslam minskar Ryaverkets behov av fällningskemikalier lite grann.

Hannes och Fridas examensarbeten har bidragit till ny information om vattenverksslam som Gryaab och Kretslopp och Vatten har haft stor nytta av i sitt pågående samarbete kring hur vattenverksslam ska hanteras på ett långsiktigt hållbart sätt.

Frida Byström gjorde sitt exjobb på Gryaab.

Frida Byströms mastersuppstats har gett Gryaab ny kunskap.

Alla karriärvägar på Gryaab leder till ett renare hav.

Var dig själv tillsammans!

Bli en del av en härlig gemenskap, sök någon av våra ledig tjänster.

Några av alla våra goa medarbetare berättar hur de hamnade på Gryaab och hur de har det på jobbet.