Städa med rent samvete

Städa rent i hemmet med gamla husmorsknep som fungerar lika bra idag. Dessutom är det bättre för både dig, miljön och plånboken än att använda kemiska produkter. Med vanlig grönsåpa, ättika, en citronhalva och bikarbonat kommer du långt.

Om du vill använda städprodukter, välj miljömärkta. Då vet du att de innehåller ämnen som reningsverken klarar av att ta hand om.

Och glöm inte bort de så kallade mirakeltrasorna av mikrofiber, bra för all städning!

En rosa mikrofibertrasa, en halv citron och sprayflaska med såpa i ett kök.
En skiurborste och en blå skurhink med en blåvitrutig trasa hängandes på kanten.

Gör dina egna städprodukter!

Blanda lika delar bikarbonat med vatten till en pasta. Pastan kan gnuggas på ingrodd smuts på textilier, kalkfläckar i badrummet eller fett på ugnsplåtar. Låt verka en stund och skölj av.

Blanda 20 % ättika med vatten och ett par droppar handdiskmedel i en sprayflaska. Perfekt för att rengöra i duschkabinen, fönster och speglar. Avsluta med att torka av med en torr mikrofibertrasa. Glasklart!

Badrum

Handfat, dusch och badkar kan göras rent med såpa eller diskmedel. Kalkavlagringar kan gnidas in med bikarbonat eller citronsyra. Ta en gammal tandborste till hjälp!

Toaletten kan skrubbas med såpa eller handdiskmedel. Desinfektera genom att hälla två matskedar ättika i holken, låt stå en stund, borsta rent och spola.

Spolande toalett
Kökskran som spolar vatten

Kök

DISKBÄNK, KYL OCH FRYS

Det räcker oftast att torka av med en våt trasa. Använd lite såpa eller diskmedel på fläckar som inte går bort med vatten.

UGN

Stryk på såpa och värm sedan ugnen till 100 grader. Stäng av värmen när såpan bubblar. Låt ugnen svalna och torka rent. Tuffa fläckar kan du skrubba bort med tvålull eller hemmagjord bikarbonatpasta.

MIKROVÅGSUGN

Ställ in ett halvfullt glas med vatten och en klyfta citron eller lime i ett halvfullt mikron. Sätt på den tre minuter på full effekt och torka sedan ur med en mikrofibertrasa. Det går jättebra att använda citronrester som blivit över efter matlagning eller bakning.

KAFFEBRYGGARE OCH VATTENKOKARE

Blanda 2 dl 12 % ättiksprit med 2 dl vatten. Låt hälften rinna igenom kaffebryggaren. Stäng av och låt det verka tio minuter innan du låter resten rinna igenom. Skölj sedan igenom bryggaren med två-tre kannor vatten.

För vattenkokaren låter du 2 dl ättika och 2 dl vatten koka upp och sedan svalna av. Häll ut och koka två-tre kannor med rent vatten.

Tvätt

Välj miljömärkt tvättmedel och använd ättika istället för sköljmedel. Dosera tvättmedlet med en skopa så du inte tar mer än nödvändigt.

På tuffa fläckar eller fettfläckar kan du gnida in tyget med handdiskmedel eller såpa. Vänta 30 minuter och tvättar plagget som vanligt.

kläder hänger på tvättlina i grönskande trädgård.
Person dammsuger ett trägolv där en bok, en nalle och ett klädesplagg ligger slängda

Golv och snickerier

Dammsug ordentligt först. Skura sedan golven skinande rena med vatten och en kapsyl såpa. Ta inte förmycket såpa, då blir golvet klibbigt.

Dammtorka med mikrofibertrasor som är torra eller lätt fuktade med kallt vatten. Dammsug mikrofibertrasorna innan du lägger dem i tvätten. Damm drar till sig skadliga kemikalier från exempelvis elektronik och plast. Därför är det bättre att dammsuga upp det än att det hamnar i avloppsvattnet.