Alla karriärvägar leder till nytta för havet och samhället

Från projektledare till avdelningschef, från sommarjobbare till drifttekniker och från gruppchef till projektledare. Det är några av många vägar som medarbetare gjort. 

Hos oss finns över 45 olika yrken. Många kräver högre utbildning, men det gör också steget lättare den dagen du är nyfiken på nya utmaningar hos oss. Och oavsett tjänst jobbar vi alla för havet och samhället. I skrivande stund är vi 125 positiva och engagerade Gryaabianer fördelade på fem avdelningar: Produktion, Teknisk försörjning, Stab, Projektkontor och Utveckling, kvalitet och miljö. 

Här på sidan berättar Anette varför Gryaab just nu jobbar med att få sitt laboratorium ackrediterat. Hon förklarar också vad ackreditering innebär.

Många fördelar med ackrediterat labb

Nya och kommande krav för avloppsvattenreningen är en av anledningarna till att vi nu väljer att ackreditera vårt eget laboratorium. Fördelarna är många.

– Vi kommer ackreditera laboratoriet enligt ISO 17025. Fördelarna är bland annat att vi har rätt kompetens för att hantera våra prover, att vi har kontroll på hela kedjan från provtagning till rapportering och att vi kan kan välja analysmetod och instrumentering och anpassa kvalitén efter våra krav. Dessutom har vi egen kompetens inom ISO 17025.

Det säger Anette Johansson, tidigare gruppchef på labbet som sadlade om och nu projektleder arbetet med ackrediteringen. Tillsammans med två kolleger jobbar hon för att skapa nya och ännu bättre arbetssätt för Gryaabs laboratorium. Projektet startade hösten 2023 och beräknas pågå i två år.

Flerårigt och utvecklande arbete

– Vi började skapa en bild av vad vi har idag och vad som behöver förbättras och förändras. Just nu ser vi över de metoder vi i första hand ska ackreditera. Vi testar om dem och ser till att all dokumentation är kvalitetssäkrad. Den här fasen är resurskrävande för hela labbet men också spännande och utvecklande för oss alla, berättar Anette.

Förändringen kommer att påverka hur analyser beställs och hur de ackrediterade resultaten rapporteras. Därför blir nästa steg att införa det nya kvalitetssystemet på labbet och hos de medarbetare på Gryaab som också använder labbets tjänster.

– I januari 2024 siktar vi på att ansöka om ackreditering. Den processen tar ungefär nio månader och då kommer vi granskas i hur vi uppfyller kraven i ISO 17025, vår dokumentation, kompetens, arbetssätt, analyser och instrument med mera. Hösten 2024 siktar vi på att vara ackrediterade!

Utmaning som ger tydlighet

De största utmaningarna kommer att handla om tid och resurser, tror Anette. Men även oförutsedda händelser, som att ett instrument inte klarar de krav som ställs.

När det gäller arbetssituationen på labbet tror hon att arbetsuppgifterna kommer att vara desamma, men kommer att utföras efter en process som är kvalitetssäkrad enligt ISO 17025.

– Arbetet kommer att vara bättre organiserat och det blir tydligare vilken kompetens som krävs för att få utföra våra olika arbetsuppgifter. Några förändringar kommer att medföra mer dokumentation men det behövs för att säkerställa spårbarhet i allt vi gör, avslutar Anette.

Anette projektleder ackrediteringen av Gryaabs laboratorium.
Anette Johansson gick från gruppchef till projektledare för ackrediteringen av Gryaabs laboratorium.

Marina Hugosson Neuman

Albin Caspersen

Var dig själv tillsammans!

Jobba hos oss!

Medarbetare berättar hur de tycker det är att jobba på Gryaab.

Tack vare dig som gör ditt exjobb på Gryaab lär vi oss mycket värdefullt varje år.