Hej pedagog!

Varje år tar Gryaab emot närmare 2 000 skolelever i årskurs 4, 5 och 6 från våra ägarkommuner. Din klass är välkommen! Under besöket får du och eleverna tillsammans med en av våra guider följa avloppsvattnets väg från att det kommer in i reningsverket till att det släpps ut i havet. Besöket tar ungefär 1,5 timma och vi går igenom olika steg i reningsprocessen. Vi pratar också om hur vi tillsammans kan hjälpas åt att hålla havet rent och det finns gott om tid för frågor.

För er som kommer från andra kommuner än Göteborg bidrar Gryaab med värdecheckar från Västtrafik till resan. Bidraget är baserat på hur många elever som deltar i besöket och har ett maxbelopp på 1 500 kr per helklass eller 30 elever.

Vårens studiebesökstider är fullbokade

Vi släpper tider för höstens besök i mitten på augusti 2024. Du som pedagog bokar in din klass i vårt bokningssystem. Alla besök är förlagda klockan 9:30-11:00 de bokningsbara dagarna.

Viktiga förberedelser

Studiebesöket bygger mycket på dialog mellan guide och elever. Genom att eleverna förbereder sig med vårt material på webben får både eleverna och guiden rätt förutsättningar för ett lyckat besök. Med vårt studiematerial kan eleverna på ett enkelt och lekfullt sätt lära sig om toavett och reningsverket.
 I vår lärarhandledning finns mer information om materialet och hur det kan användas

På sajten finns även spelet Spoleborg där eleverna själva är huvudperson och hjälper en familj som inte har riktig koll på hur man lever avloppsvänligt. Spoleborg är uppbyggt så att eleverna kan följa avloppsvattnets väg från hemmet till reningsverket och ut i havet.  Att gå igenom alla tre delar av Spoleborg gör att eleverna är mer förberedda och kan ställa fler frågor. Spoleborg är även ett utmärkt verktyg för repetition. 

Eleverna får gärna skicka sina frågor och funderingar till oss genom fisken högst upp på sidanDet är även ett bra sätt att fånga upp funderingar och frågor som kommit upp efter ert studiebesök. 

Säkerhet

Det är som ett äventyr att gå runt på Ryaverket. Vi går över bassänger fyllda med avloppsvatten och vi tittar på allt skräp som folk spolar ner. Under vägen kan det finnas maskiner som startar utan förvarning och lastbilar och truckar som kör inne på området.

Ur säkerhetssynpunkt är det viktigt att vi håller reda på varandra och att klassen därför har med sig en vuxen per femton elever. Alltså, om gruppen är större än 15 elever måste två vuxna vara med.

Kom ihåg att vi går utomhus oavsett väder, så tänk på att ta på rejäla skor och oömma kläderLärare eller gruppledare ansvarar för att eleverna är uppmärksamma under besöket.

På plats

Ring nummer B404 eller B333 på porttelefonen så kommer en kommunikatör och möter er vid grinden. Besöket tar cirka 1,5 timme och är upplagt på följande sätt:

  • Samling i filmsalen, cirka 15 minuter.
  • Rundvandring, cirka 50 minuter.
  • Samling och avslutning, cirka 10 minuter