Hem > Om Gryaab > Nyheter

Nyheter

avlopp (10) covid-19 (1) gryaab (61) göteborg (10) hållbarhet (20) miljö (20) mölndal (10) nya rya (11) nytt jobb (1) rapporter (1) säker arbetsplats (10) utbildning (21) vatten (20)
gryaab

Gryaab prisas för miljöviktigt arbete

gryaab

Lakvattenrening vid deponier gör att miljögifter i avloppsvatten, i slam och i miljön i stort minskar.
Läs mer
gryaab

Viktor hjälper till att hålla Gryaab säkert

gryaab, säker arbetsplats

Hela den här veckan är det säkerhetskulturvecka på Gryaab för att öka medvetenheten och kunskapen om vikten av säkerhet på arbetsplatsen. Skyddsombuden har en viktig roll.
Läs mer
vatten

Klokt avloppstänk – Vårt nya digitala kunskapsnav

vatten, gryaab, hållbarhet, miljö, utbildning

Välkomna till Gryaabs nya kunskapsnav Klokt avloppstänk! Här har vi samlat lättillgängliga och informativa texter om avloppsvatten, miljöfrågor och olika ämnen som vi inte vill ska komma till oss på reningsverket eller hamna i naturen.
Läs mer
gryaab

Samråd för förbindelseledning under Mölndalsån

gryaab, göteborg, avlopp, mölndal, vatten

Gryaab behöver lägga två nya ledningar under Mölndalsån för att säkerställa transporten av avloppsvatten till Ryaverket. Byggandet av de nya ledningarna anses som vattenverksamhet enligt miljöbalken och därför behöver Gryaab söka tillstånd.
Läs mer
covid-19

Ökade virushalter i avloppsvattnet efter sommaren

covid-19

Gryaab fortsätter skicka vattenprover till Sahlgrenska för mätning av mängd covidvirus i vattnet. Nu har det ökat igen eftersommaren.
Läs mer
gryaab

Inga studiebesök men skolsajt och kunskapsnav

gryaab

Tyvärr är Gryaabs studiebesöksverksamhet fortsatt inställd. Men du som är pedagog vet väl att Gryaab har en skolsajt?
Läs mer
göteborg

Hållbara och kostnadseffektiva åtgärder för välmående vattenmiljöer

göteborg

Gryaab ingår i en arbetsgrupp som tagit fram ett förslag på ny åtgärdsplan för god vattenstatus för Göteborgs stad.
Läs mer
miljö

Måla gärna gult, men inte kadmiumfult

miljö, gryaab

För att minska mängden kadmium kan kontsnärsskolor och privatpersoner som målar hemma hjälpa till genom att inte använda konstnärsfärger med kadmium. Köp gula eller röda färger där det står ”hue”, ”sub” eller ”imit” efter kulörnamnet. Dessa färger innehåller inte kadmium.
Läs mer
hållbarhet

Samarbete extra viktigt vid stora regnmängder

hållbarhet

Det kraftigt ihållande regnet under fredagen den första oktober gjorde att Gryaab tillsammans med ägarkommunerna fick hjälpas åt för att förhindra översvämningar och extrema mängder avloppsvatten till Ryaverket.
Läs mer
hållbarhet

Att spola rätt är (toa)lätt - och skitviktigt!

hållbarhet

Idag firas Internationella Världstoalettdagen för att öka medvetenheten om att 4,2 miljarder människor saknar tillgång till en säker toalett. Gryaab uppmärksammar dagen genom att uppmana allmänheten att sluta använda toan som papperskorg.
Läs mer
nytt jobb

Nu söker vi en drifttekniker

nytt jobb

Tillsammans med dina kollegor ser du till att de olika reningsprocesserna fungerar.
Läs mer
gryaab

Variation och utomhusjobb gör att Carls trivs på jobbet

gryaab

I somras hjälpte nio sommarjobbare till att hålla ställningarna på Gryaab så att övriga medarbetare kunde njuta av semester. För Carl Jonsson blev sommarjobbet till en visstidsanställning.
Läs mer
gryaab

Från mikroplast till storprojekt

gryaab

Gryaabs utvecklingsingenjör Susanne Tumlin har fått två studier publicerade i de vetenskapliga tidskrifterna Water Research och Science of The Total Environment.
Läs mer
nytt jobb

Nu söker vi en processingenjör

nytt jobb

Nu söker vi en processingenjör som kommer driva tre pilotprojekt på anläggningen.
Läs mer
nya rya

Mer avloppsvatten till Ryaverket när befolkningen ökar

nya rya

Enligt befolkningsprognosen från Gryaabs ägarkommuner beräknar kommunerna växa med drygt 440 000 personer de närmaste 30 åren, en ökning till Ryaverket med 14 000 personers avloppsvatten per år.
Läs mer
utbildning

Gryaab öppnar upp för studiebesök igen

utbildning

Nu kan Gryaab äntligen ta emot besökare igen!
Läs mer
hållbarhet

24 september är dagvattnets dag

hållbarhet, nya rya, gryaab

Vattnet i staden är en värdefull resurs och hanteringen av just dagvatten är en viktig fråga för framtidens hållbara städer. Därför kommer vi uppmärksamma detta den 24 september varje år.
Läs mer
Nya Rya
Vd Karin van der Salm på anläggningen Foto: Nicklas Elmrin

Framtidens avloppsrening med Nya Rya

Det är snart 50 år sedan avloppsreningsverket Ryaverket byggdes på Hisingen. Nu har Gryaab påbörjat det 15-åriga projektet Nya Rya, så att vi kan fortsätta jobba för ett renare hav även i framtiden.  –Målet med Nya Rya är ett ombyggt och tillbyggt reningsverk som levererar en hållbar rening för regionen och havet även framåt. Det kommer innebära en stor investering som vi behöver hantera så…

Läs mer

Vi släcker ner för vår enda planet!

Läs mer
utbildning

Industridoktoranden Maria söker vägar till framtidens hållbara avloppsvattenrening

utbildning

Efter 10 år som processingenjör på Gryaab var Maria Neth redo för att testa något nytt, men hon ville inte lämna det gamla helt bakom sig. När en tjänst som industridoktorand annonserades 2018 kände hon att det var utmaningen hon letade efter.
Läs mer
utbildning

En stad utan avloppsrening

utbildning, gryaab

Hur tror du att staden skulle se ut utan avloppsrening? I Sverige är vi numera bortskämda med väl fungerande avloppsrening som varken syns, hörs eller luktar. Men så har det inte alltid varit. Med hjälp av Göteborgs Stadsmuseum vill vi passa på att påminna om hur det såg ut i Göteborg långt före Gryaabs tid.
Läs mer
rapporter

Ta del av 2020 års miljörapporter

rapporter

Nu kan du läsa 2020 års miljörapporter för Gryaabs reningsverk Ryaverket samt slamavvattnings- och bergrumsanläggningen vid Syrhåla.
Läs mer
hållbarhet

Vd har ordet – om verksamhetsåret 2020

hållbarhet

2020 har varit ett speciellt år, det känner vi nog alla. Innan pandemin började påverka oss fick vi, efter många års hårt arbete, ett nytt miljö-tillstånd som vi anser är i linje med vad vi kan åstadkomma både på kort och längre sikt.
Läs mer
utbildning

Välkommen till nya skolsajten!

utbildning

Frågefilmer och vattenexperiment där du bland annat kan bygga ett eget minireningsverk är några av nyheterna på Gryaabs skolsajt med nytt studiematerial.
Läs mer
nya rya

Framtidens avloppsrening med Nya Rya

nya rya

Det är snart 50 år sedan avloppsreningsverket Ryaverket byggdes på Hisingen. Nu har Gryaab påbörjat det 15-åriga projektet Nya Rya, så att vi kan fortsätta jobba för ett renare hav även i framtiden.
Läs mer

Världsvattendagen 2021 med fokus på vattens värde

Världsvattendagen instiftades av FN 1992 för att uppmärksamma vattenfrågor runt om i världen. Årets tema för världsvattendagen är vattens värde. I fokus står frågan vilket värde har vatten för dig? I Sverige har vi gott om rent vatten i våra sjöar, hav och hemma i kranen som vi tillsammans måste värna om.
Läs mer
Tjocka rör inuti en byggnad där vattnet pumpas upp till reningsverket.

Ta del av 2020 års miljörapporter

Nu kan du läsa 2020 års miljörapporter för Gryaabs reningsverk Ryaverket samt slamavvattnings- och bergrumsanläggningen vid Syrhåla.  Du hittar båda rapporterna här.   Trevlig läsning! 

Läs mer
Tecknad skyline från spelet Spoleborg

Välkommen till nya skolsajten!

Frågefilmer och vattenexperiment där du bland annat kan bygga ett eget minireningsverk är några av nyheterna på Gryaabs skolsajt med nytt studiematerial. -Eftersom vi tyvärr har fått ställa in studiebesöken tillsvidare på grund av coronapandemin tog vi tillfället i akt för att utveckla materialet på vår skolsajt. Nu kan eleverna lära sig mer och även ställa frågor till oss på distans om avloppsrening och Gryaabs arbete för ett renare hav i…

Läs mer
Svartvitt foto på Gryaabs huvudbyggnad från invigningen 1972

Vi berättar mer om Ryaverkets historia och framtid

Denna vecka kommer vi berätta mer om Ryaverkets historia och framtid på Gryaabs sociala medier. Mycket har hänt sedan Ryaverket började rena göteborgarnas avloppsvatten 1972.  Både vi och regionen har växt och kraven på vår avloppsvattenrening lika så.   1983 fick vi släppa ut 2,5mg/liter fosfor och 30 mg/liter BOD7 i det renade avloppsvattnet. Vi började rena vattnet från kväve…

Läs mer
Hur funkar en stad utan avlopp?

En stad utan avloppsrening

Hur tror du att staden skulle se ut utan avloppsrening? I Sverige är vi numera bortskämda med väl fungerande avloppsrening som varken syns, hörs eller luktar. Men så har det inte alltid varit. Med hjälp av Göteborgs Stadsmuseum vill vi passa på att påminna om hur det såg ut i Göteborg långt före Gryaabs tid.  Nästa vecka kommer vi berätta mer om Ryaverkets historia och…

Läs mer
Gryaabs industridoktorand Maria med skivfilteranläggningen i bakgrunden.

Industridoktoranden Maria söker vägar till framtidens hållbara avloppsvattenrening

Efter 10 år som processingenjör på Gryaab var Maria Neth redo för att testa något nytt, men hon ville inte lämna det gamla helt bakom sig. När en tjänst som industridoktorand annonserades 2018 kände hon att det var utmaningen hon letade efter. -Som industridoktorand har jag fortfarande en fot på…

Läs mer
bild med texten Earth hour - släck för vår enda planet

Vi släcker ner för vår enda planet!

Earth Hour 2021 inträffar på lördag 27 mars mellan klockan 20:30-21:30. Sedan många år tillbaka uppmärksammar Gryaab Earth Hour och även i år släcker vi ner, det som vi kan släcka ner, för att uppmärksamma miljöhotet mot vår enda planet.   -Vår fastighetsberedskap kommer gå runt och se till att all belysning…

Läs mer
ett glas med vatten står på en sten vid en fors

Världsvattendagen 2021 med fokus på vattens värde

Världsvattendagen instiftades av FN 1992 för att uppmärksamma vattenfrågor runt om i världen. Årets tema för världsvattendagen är vattens värde. I fokus står frågan vilket värde har vatten för dig? I Sverige har vi gott om rent vatten i våra sjöar, hav och hemma i kranen som vi tillsammans måste värna om.  Vatten är vår viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel som vi tillsammans måste värna…

Läs mer
Gryaabs vd Karin van der Salm står ute på anläggningen.

Vd har ordet – om verksamhetsåret 2020

2020 har varit ett speciellt år, det känner vi nog alla. Innan pandemin började påverka oss fick vi, efter många års hårt arbete, ett nytt miljö-tillstånd som vi anser är i linje med vad vi kan åstadkomma både på kort och längre sikt. Vid årsskiftet till 2021 tog vi tillstån­det…

Läs mer