Hem > Om Gryaab > Nyheter

Nyheter

Ett renare hav (10) Forskning (10) Gryaab (110) Göteborg (20) Hållbarhet (50) Miljö (10) Ny tjänst (30) Nya Rya (40) Rapporter (10) Studiebesök (10) Utbildning (10) Vatten (10)

Praktik och examensarbeten utvecklar Gryaab

För Gryaab är praktikanter och studerande en viktig pusselbit för att få kompetenta och engagerade framtida kolleger.
Läs mer

Gryaab redovisar hållbart för 2022

Läs mer

Gryaab renar ditt och 812 959 andra personers avloppsvatten

Visste du att Gryaab tar hand om avloppsvattnet från 812 960 personer?
Läs mer

Nu söker vi en drifttekniker

Nu söker vi en positiv och ansvarsfull drifttekniker till vår anläggningsgrupp.
Läs mer

Vill du sommarjobba hos oss?

Nu söker vi sex sommarjobbare; en fastighetsskötare, en fastighetstekniker, en laboratorieingenjör och fyra drifttekniker.
Läs mer

Nu söker vi en instrumenttekniker

Vi söker en instrumenttekniker som kommer vara med att driva utvecklingen framåt, både i befintlig anläggning men också i nya anläggningsprojekt.
Läs mer

Förslag från medarbetarna sparar energi

Varje kilowattimme räknas! Det har Gryaab tagit fasta på. Sedan den 9 december har bolaget minskat sin energianvändning motsvarande årsförbrukningen för 17 medelstora villor.
Läs mer

Nu kan skolor boka vårens studiebesök

Nu har Gryaab släppt studiebesökstider för vårterminen 2023. Du som är pedagog kan gå in och boka ett besök för din klass i vårt bokningssystem.
Läs mer

Hjälp oss att stoppa fettproppen!

Den 19 november är det Internationella världstoalettdagen, en dag när globala sanitetsfrågor står i fokus. I Sverige ligger fokus på att spola rätt. Det gäller både toalett, handfat och diskho. Just nu behöver vi din hjälp att stoppa fettproppen!
Läs mer

Framtidens batterifabrik kyls med avloppsvatten

Läs om vår unika lösning för att kyla Northvolt och Volvo Cars batterifabrik, NOVO Energy, i Göteborg. En lösning som Gryaab, Göteborg Energi och Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad utvecklat tillsammans.
Läs mer

Vill du göra ett examensarbete?

Vill du göra ett examensarbete som gör skillnad? Och dessutom knyta kontakter inför framtiden? Du som läser på högskola eller universitet har möjlighet att göra ditt examensarbete hos oss. Just nu finns tre examensarbeten tillgängliga.
Läs mer

Drönare mäter utsläpp av växthusgaser på Gryaab

Genom att mäta utsläpp av växthusgaser från de olika processtegen får Gryaab bättre koll på vilka åtgärder som kan genomföras.
Läs mer

700 nyfikna besökare på Ryaverkets jubileumsvisningar

Under två veckorna har ungefär 700 besökare kommit till Gryaabs avloppsreningsverk Ryaverket. Med sig hem fick besökarna ny kunskap om avloppsrening och en massa smarta tips på hur de kan hjälpa Gryaab att göra ett bra jobb, genom att använda avloppet som det är tänkt, för kiss, bajs och toapapper.
Läs mer

Film: Så här fungerar Gryaabs reninsgpiloter

Se Gryaabs tvåminutersfilm om våra tre reningspiloter.
Läs mer

Ryaverket fyller 50 – firar med specialvisningar

Ryaverket firar 50 år i havet tjänst genom att bjuda in allmänheten till guidade specialvisningar. Besökarna får se hur det går till när avloppsvattnet från drygt 800 000 människor renas och kan beskåda världens längsta väggmålning.
Läs mer

Ny skorsten ovanför Lundbytunneln - cykelväg stängs tillfälligt av

Den 10-11 september samt den 17-18 september sätter vi upp en ny ventilationsskorsten ovanför Lundbytunneln. Under den här tiden kommer gång- och cykeltunneln (bild) att stängas av.
Läs mer

Hjälp oss att ta hand om havet - det är toa-lätt!

I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten. Släng allt skräp i en papperskorg och spola bara ner kiss, bajs och toapapper!
Läs mer

Miljarder medhjälpare!

På Gryaab har vi medarbetare i väldigt olika former och alla gör ett viktigt jobb!
Läs mer

Tredje testpiloten för framtidens avloppsrening på plats

Ingen modern stad fungerar utan avloppsrening. Därför planeras framtidens avloppsrening i det 15-åriga projektet Nya Rya. Just nu finns tre testanläggningar på plats, som renar avloppsvattnet på andra sätt än den reningen Gryaab har idag.
Läs mer

Mer lukt än vanligt

Den senaste tiden har det kommit in klagomål om lukt. Vi förstår att det kan vara jobbigt med lukt från vår och liknande verksamheter som ligger i hamnområdet.
Läs mer

Gryaabs 50-åriga historia på en minut

Det är viktigt att känna sin historia, sägs det. I år firar Gryaab 50 år, i havets tjänst. En hel del har hänt under årens lopp och här får du en snabbsummering av några av de viktigaste årtalen.
Läs mer

50 år i havets tjänst

I år är det 50 år sedan Ryaverket invigdes och allt avloppsvatten som släpps ut i havet började renas. I samband med 50-årsjubileet lanserar Gryaab en kampanj för att uppmärksamma de första femtio åren i havets tjänst.
Läs mer

Gryaabs miljörapporter för 2021

Nu kan du läsa 2021 års miljörapporter för Gryaabs reningsverk Ryaverket samt slamavvattnings- och bergrumsanläggningen vid Syrhåla.
Läs mer

Gryaab prisas för miljöviktigt arbete

Lakvattenrening vid deponier gör att miljögifter i avloppsvatten, i slam och i miljön i stort minskar.
Läs mer

Att spola rätt är (toa)lätt - och skitviktigt!

Idag firas Internationella Världstoalettdagen för att öka medvetenheten om att 4,2 miljarder människor saknar tillgång till en säker toalett. Gryaab uppmärksammar dagen genom att uppmana allmänheten att sluta använda toan som papperskorg.
Läs mer

24 september är dagvattnets dag

Vattnet i staden är en värdefull resurs och hanteringen av just dagvatten är en viktig fråga för framtidens hållbara städer. Därför kommer vi uppmärksamma detta den 24 september varje år.
Läs mer
Nya Rya
Vd Karin van der Salm på anläggningen Foto: Nicklas Elmrin

Framtidens avloppsrening med Nya Rya

Det är snart 50 år sedan avloppsreningsverket Ryaverket byggdes på Hisingen. Nu har Gryaab påbörjat det 15-åriga projektet Nya Rya, så att vi kan fortsätta jobba för ett renare hav även i framtiden.  –Målet med Nya Rya är ett ombyggt och tillbyggt reningsverk som levererar en hållbar rening för regionen och havet även framåt. Det kommer innebära en stor investering som vi behöver hantera så…

Läs mer

Framtidens avloppsrening med Nya Rya

Det är snart 50 år sedan avloppsreningsverket Ryaverket byggdes på Hisingen. Nu har Gryaab påbörjat det 15-åriga projektet Nya Rya, så att vi kan fortsätta jobba för ett renare hav även i framtiden.
Läs mer

Välkommen till nya skolsajten!

Frågefilmer och vattenexperiment där du bland annat kan bygga ett eget minireningsverk är några av nyheterna på Gryaabs skolsajt med nytt studiematerial.
Läs mer

Vd har ordet – om verksamhetsåret 2020

2020 har varit ett speciellt år, det känner vi nog alla. Innan pandemin började påverka oss fick vi, efter många års hårt arbete, ett nytt miljö-tillstånd som vi anser är i linje med vad vi kan åstadkomma både på kort och längre sikt.
Läs mer

Hållbarhetsarbetet 2020 redovisas

Läs mer
Tjocka rör inuti en byggnad där vattnet pumpas upp till reningsverket.

Ta del av 2020 års miljörapporter

Nu kan du läsa 2020 års miljörapporter för Gryaabs reningsverk Ryaverket samt slamavvattnings- och bergrumsanläggningen vid Syrhåla.  Du hittar båda rapporterna här.   Trevlig läsning! 

Läs mer
Tecknad skyline från spelet Spoleborg

Välkommen till nya skolsajten!

Frågefilmer och vattenexperiment där du bland annat kan bygga ett eget minireningsverk är några av nyheterna på Gryaabs skolsajt med nytt studiematerial. -Eftersom vi tyvärr har fått ställa in studiebesöken tillsvidare på grund av coronapandemin tog vi tillfället i akt för att utveckla materialet på vår skolsajt. Nu kan eleverna lära sig mer och även ställa frågor till oss på distans om avloppsrening och Gryaabs arbete för ett renare hav i…

Läs mer
Svartvitt foto på Gryaabs huvudbyggnad från invigningen 1972

Vi berättar mer om Ryaverkets historia och framtid

Denna vecka kommer vi berätta mer om Ryaverkets historia och framtid på Gryaabs sociala medier. Mycket har hänt sedan Ryaverket började rena göteborgarnas avloppsvatten 1972.  Både vi och regionen har växt och kraven på vår avloppsvattenrening lika så.   1983 fick vi släppa ut 2,5mg/liter fosfor och 30 mg/liter BOD7 i det renade avloppsvattnet. Vi började rena vattnet från kväve…

Läs mer
Gryaabs industridoktorand Maria med skivfilteranläggningen i bakgrunden.

Industridoktoranden Maria söker vägar till framtidens hållbara avloppsvattenrening

Efter 10 år som processingenjör på Gryaab var Maria Neth redo för att testa något nytt, men hon ville inte lämna det gamla helt bakom sig. När en tjänst som industridoktorand annonserades 2018 kände hon att det var utmaningen hon letade efter. -Som industridoktorand har jag fortfarande en fot på…

Läs mer
bild med texten Earth hour - släck för vår enda planet

Vi släcker ner för vår enda planet!

Earth Hour 2021 inträffar på lördag 27 mars mellan klockan 20:30-21:30. Sedan många år tillbaka uppmärksammar Gryaab Earth Hour och även i år släcker vi ner, det som vi kan släcka ner, för att uppmärksamma miljöhotet mot vår enda planet.   -Vår fastighetsberedskap kommer gå runt och se till att all belysning…

Läs mer
ett glas med vatten står på en sten vid en fors

Världsvattendagen 2021 med fokus på vattens värde

Världsvattendagen instiftades av FN 1992 för att uppmärksamma vattenfrågor runt om i världen. Årets tema för världsvattendagen är vattens värde. I fokus står frågan vilket värde har vatten för dig? I Sverige har vi gott om rent vatten i våra sjöar, hav och hemma i kranen som vi tillsammans måste värna om.  Vatten är vår viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel som vi tillsammans måste värna…

Läs mer
Gryaabs vd Karin van der Salm står ute på anläggningen.

Vd har ordet – om verksamhetsåret 2020

2020 har varit ett speciellt år, det känner vi nog alla. Innan pandemin började påverka oss fick vi, efter många års hårt arbete, ett nytt miljö-tillstånd som vi anser är i linje med vad vi kan åstadkomma både på kort och längre sikt. Vid årsskiftet till 2021 tog vi tillstån­det…

Läs mer
två händer bläddrar i Gryaabs hållbarhetsredovisning.

Hållbarhetsarbetet 2020 redovisas

Fokus på hållbarhet har alltid genomsyrat Gryaabs arbete för ett renare hav, något vi är mycket stolta över. Nu kan du ta del av 2020 års hållbarhetsredovisning där vi på Gryaab berättar om hur vårt dagliga arbete under året som gått bidragit till en hållbar framtid.   Nytt för i år är att redovisningens struktur…

Läs mer