De kan bli årets UF-företag på att lära folk att Tvätta Rätt

UF-företaget Tvätta Rätt UF har tagit fram en tvättskopa som är speciellt anpassad efter vattenhårdheten på västkusten. Förhoppningen är att skopan ska hjälpa folk att dosera lagom mycket tvättmedel och därmed minska överdoseringen av tvättmedel som påverkar våra vattendrag negativt. Företaget är redan utsedda till ett av de topp-20 bästa företagen i regionen och nu har de chans att vinna Ung företagsamhets ärofyllda pris som bästa UF-företag.

Bakom företaget står de engagerade ungdomarna Aron Björk Johansson, Sofia Jenefeldt, Olivia Svensson, Erik Larsson och Axel Kamne. Alla fem går sista året på Mimers gymnasium i Kungälv och har ett genuint intresse för att jobba för en mer hållbar framtid. Idén till företaget fick de från en artikel om vattenföroreningar.

– Jag läste om att en fjärdedel av allt tvättmedel som används är överdosering. Då tänkte jag att här finns det något att jobba på, säger Aron som är VD för Tvätta Rätt UF.

Nästa steg för ungdomarna var att hitta en lämplig rådgivare, något som varje UF-företag ska ha och någon som har kunskap om hållbarhets- och vattenfrågor. Det blev Sofia Cullberg, kommunikatör på Gryaab. Sofia tycker att det är ett roligt uppdrag, att få följa med i UF-företaget utveckling.

– För havet och miljöns skull är just våra beteendebudskap, alltså kommunikation kring hur var och en kan hjälpa till att få ett renare hav genom att använda avloppet på rätt sätt, några av våra viktigaste budskap. Därför är det så roligt att Tvätta Rätt UF tog kontakt med oss, så kan vi hjälpa varandra, säger Sofia.

Mässan där priset delas ut hålls den 13 mars på Svenska Mässan i Göteborg. Företagarna har redan träffat juryn och presenterat sitt bidrag. Fyra minuter fick de på sig att berätta om sitt företag och idén bakom. Det som återstår nu är att hålla tummarna och skapa en riktigt bra monter till mässan. Förutom titeln som bästa UF-företag tävlar gruppen även i flera andra kategorier, bland annat  Bästa CSR och Årets digitala kommunikation. Mässan är gratis och öppen för allmänheten kl 12–18.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar de även på grundskolan. http://ungforetagsamhet.se/

– 6 mars, 2017
Facebook
Twitter
LinkedIn