Skräp som konst när Göteborgsstudent ställer ut på Gryaab

Konsstudenten Kristina Ludvigson från Dômen konstskola i Göteborg och har gjort konst av skräp. Verken finns att beskåda på Gryaab och är en del av en permanent utställning som ska lära
folk att använda avloppet på rätt sätt.

– Det känns roligt att ha fått vara med och jobba med vardagliga material som tops och våtservetter. De tydliga ramarna har gjort att jag känt mig mer kreativ och jag har vågat testa nya saker, säger Kristina Ludvigson, som går andra året på måleri på Dômen konstskola i Göteborg.

Havet är ingen skitsak

Gryaab jobbar för ett renare hav genom att ta hand om regionens avloppsvatten på bästa möjliga sätt. Vattnet renas från näringsämnena kväve och fosfor och från organiskt material, för att inte havet ska övergödas. Det enda som får lov att spolas ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper, men Gryaab får in flera ton skräp varje dag. För att uppmärksamma detta, och för att uppmuntra folk att använda avloppet på rätt sätt, fokuserar en del av Gryaabs nya utställning på just skräp.

Hjälp från Dômens konstskola

Studenter från Dômen konstskola fick möjlighet att delta i utställnningen och det ledde till ett samarbete mellan Gryaab och konstudenten Kristina Ludvigson från Göteborg.

– Jag tyckte att havstemat var intressant och började titta på bilder av havsdjur, koraller och tång för att kunna efterlikna formerna och de upprepande mönstren. Jag kände att det skulle vara kul att blanda in lite mer klassisk skulptur och då kom ”gubbarna” och ansiktena med.

Skräputställningen på Gryaab är Kristinas första med de materialen och hon stötte på ett oväntat problem.

– Den lite begränsade platsen i glaskuberna var en utmaning. Och det visade sig vara svårt att bygga med tamponger, eftersom de ju suger upp allt lim!

En av Kristinas favoriter inom konsten är surrealisten René Magritte och konstnären Ylva Ogland som blandar det traditionella oljemåleriet med installation och performance. Men i och med projektet på Gryaab har hon hittat nya inspirationskällor.

– När jag jobbade med skräpet fick jag upp ögonen för Tara Donovan som gör storslagna skulpturer av bland annat plastmuggar.

Parallellt med utställningen på Gryaab har Kristina arbetat med en utställning till Kulturnatt i Kvarnbyn 2017. Hon berättar att det varit roligt och utvecklande att arbeta med båda projekten och hoppas att det blir blir fler i framtiden.

Är du nyfiken på utställningen? Kontakta Sofia Cullberg, 031-64 74 04.

– 23 augusti, 2017
Facebook
Twitter
LinkedIn