Aldrig en vinnare med silver

Nu lanseras många produkter som använder silver som bakteriedödare. Det kan vara träningskläder, strumpor, tvättmaskiner, skärbrädor, deodoranter, duschslangar eller något annat. Köp inte dessa produkter! Silver som bakteriedödare är miljöfarligt och i de flesta fall helt onödigt.

Därför ska du undvika silverprodukter

Silver är minst lika farligt som kvicksilver för mikroorganismer som lever i mark och vatten. Hamnar silvret i avloppsvattnet kan det antingen följa med ut i havet där djuren kan påverkas eller hamna i slammet som återförs till naturen som jord eller gödsel.

Om vi som konumenter väljer bort dessa produkter visar vi att det inte finns någon efterfrågan. Då kan vi förhoppningsvis förhindra att ännu fler produkter med silver lanseras. Silver som finns i smycken däremot hamnar sällan i avloppet. Så det är bara att fortsätta använda silverringar och andra smycken.

Vad kan jag använda istället?

Silver finns i vissa träningskläder för att vi inte ska lukta svett när vi tränar. Vi på Gryaab tycker att det är helt okej att lukta svett när man tränar. Det ska ju märkas att man anstränger sig. Svettlukten i själva kläderna är bara att tvätta bort. En tvätt är inte lika miljöfarligt som silver.

Silver finns i tvättmaskiner för att förhindra att en biohinna bildas på tvättrumman. Det är biohinnan som gör att det kan lukta lite illa från en tvättmaskin. Det är lätt att åtgärda utan silver. Tvätta någon gång ibland på varmare temperatur än 40 grader. Lämna alltid luckan öppen efter tvätt. Då blir det inget problem.

Diska av skärbrädan när du använt den istället för att använda en med silver. Använd en deodorant utan silver.

Silver är inte det enda som är farligt

Innan du köper en produkt som innehåller starka kemikalier eller tungmetaller, fundera på om du kan använda något annat istället. När man städar räcker det ofta med såpa, en droppe miljömärkt diskmedel eller så kallade mirakeltrasor till exempel. Titta gärna på vår sida Städa med rent samvete. 

 

Uppströmsenheten spårar utsläpp – för ett renare hav

Uppströmsenheten på Gryaab jobbar för att det ska finnas så lite oönskade ämnen i avloppsvattnet som möjligt när det kommer till Ryaverket. Miljöfarliga ämnen stör reningsprocessen och förorenar avloppsslammet.

Städa med rent samvete

Här har vi listat massor av smarta tips på hur du kan städa helt utan miljöfarliga kemikalier. Ta en titt!