Så säkerställer vi driften av Ryaverket

Avloppsreningen måste vara igång. Därför har Gryaab genomfört flera åtgärder för att säkra driften under smittspridningen av covid-19.

– Vi måste värna om miljön även i den situation samhället befinner sig i nu, säger Gryaabs vd Karin van der Salm.

Ryaverket på Hisingen tar hand om avloppsvatten från drygt 790 000 personer i Göteborg och kranskommunerna Ale, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal och Partille. Avloppsvatten från kommunerna rinner ner i mindre rör i marken och vidare till Ryaverket via ett 13 mil långt tunnelsystem. Där renas vattnet och släpps ut i Göta Älv och rinner vidare till havs. Om verksamheten på Ryaverket stannar av skulle det få stora konsekvenser.

Viktiga medarbetare

Gryaab har en handlingsplan för att säkerställa avloppsreningen. Det viktigaste är att se till att driftpersonal finns tillgänglig. Totalt handlar det om ett cirka 20 medarbetare, där åtta behövs samtidigt.

– Inte ens personal från andra reningsverk skulle kunna komma in och täcka upp för dessa. I ett längre perspektiv handlar det om fler väldigt viktiga personer – de som jobbar med vårt underhåll, säger Karin van der Salm.

Inställda besök och hemmajobb

Gryaab ställer in alla studiebesök  fram till den 14 april, låter personal som kan jobba hemma göra det och delar upp personalen som jobbar så att inte alla jobbar samtidigt. På detta sätt hoppas vi minska risken för smittspridning. Gryaab har också gjort en plan för hur verket kan bemannas om förskolor och grundskolor skulle stänga.

– Just nu fungerar bemanningen och vi känner oss väl förberedda om situationen med covid-19 skulle förvärras, säger Karin van der Salm.

Torka dig bara med toapapper

Just nu är toapappret slutsålt i flera livsmedelsbutiker och en del kommuner har fått problem med stopp i rör och reningsprocesser på grund av hushållspapper och servetter. Hjälp oss i vårt viktiga uppdrag genom att endast spola ner toapapper. Om du använda annat papper när du är på toaletten, släng det i papperskorgen.

Blåklädd person står med ryggen med texten Jag jobbar för ett renare hav på jackan.

Träffa våra medarbetare​

När vi frågar våra medarbetare om vad de gillar med att jobba på Gryaab lyfter många möjligheten att bidra till ett mer hållbart samhälle, att kollegorna är kompetenta och att stämningen är god.
Här kan du läsa mer om hur det är att jobba hos oss.

Följ oss på Facebook!

Följ Gryaab på LinkedIn så missar du inte när vi söker efter nya medarbetare.

Robert Kulka

Andreas Bodin

Från slammet får vi biogas

Biogasen som Gryaab producerar varje år räcker för att köra en miljöbil drygt 2 700 varv runt jorden. Här kan du läsa mer om vår biogasproduktion.