Hallå där, Håkan Eriksson!

Vad gör du på jobbet?

Jag jobbar som drifttekniker och min huvuduppgift är att se till att anläggningen fungerar bra. Vi har ett rotationsschema där vi ansvarar för olika områden på verket. Det ger bra variation och jag lär mig nya saker hela tiden. En vanlig dag börjar med att jag kollar av inkomna larm och eventuella fel i anläggningen. Vi går ronder och lyssnar och tittar för att se att maskiner och pumpar funkar som de ska. Att vi jobbar mycket tillsammans med verkstaden och kontrollrumsingenjörerna är givande och samarbetet fungerar väldigt bra. En annan del av jobbet är att göra avställningar, alltså att spärra av och säkra upp områden, där entreprenörer eller intern personal ska utföra jobb. Jag har också beredskap ungefär var sjätte vecka. Det innebär att man, när verket är obemannat, åtgärdar problem i anläggningen.

Hur reagerar folk när du berättar att du jobbar på ett reningsverk?

Jag pratar faktiskt inte så mycket om jobbet när jag träffar nya människor. Visst lägger de flesta många timmar på sitt arbete men när jag går från jobbet lämnar jag det. Det är viktigt att kunna koppla bort jobbet och ha andra saker att tänka på när man är ledig. En sak som är bra på Gryaab är att det inte pratas så mycket jobb på fikarasterna och lunchen. Att vi pratar om andra saker gör att rasten verkligen blir en paus från jobbet och att man faktiskt lär känna sina kollegor lite bättre.

Vad är det bästa med att jobba på Gryaab?

Det finns många bra saker med att jobba här. Att mitt arbete är fritt är en sådan sak. Jag kan lägga upp jobbet så att det funkar bra för mig. Arbetstiderna och möjligheten att flexa är också positivt. Jag har bra och engagerade kollegor och alla hjälps åt oavsett var man är placerad i organisationen. Att jag utvecklas och lär mig nya saker gör också att jobbet aldrig blir tråkigt.

Vilka egenskaper hos dig gör dig till en bra drifttekniker?

Att jag är lugn och trygg är en bra egenskap i jobbet som drifttekniker. Jag stressar inte upp mig vid ett större haveri utan jobbar systematiskt och tänker efter innan jag agerar. Det brukar ta kortare tid att åtgärda ett problem på det sättet än att stressa sig igenom det.

Vilken superkraft skulle du vilja ha?

Helt klart teleportering. Tänk att när man kommer hem från jobbet en regning kväll förflyttar sig till en strand i Västindien för ett kvällsdopp. Eller att teleportera sig till Österrike och åka lite skidor. Det hade också varit kul att kunna ta sig fram och tillbaka i tiden. Kolla hur hästarna springer och sen åka tillbaka i tiden och satsa lite pengar för att till exempel dryga ut semesterkassan en smula.

Håkan Eriksson

DRIFTTEKNIKER

Kort om Håkan

ANTAL ÅR PÅ GRYAAB:

47.5

ÅLDER:

53

BOR:

I en lägenhet i Landvetter.

FAMILJ:

Särbo och två döttrar, 20 och 25 år.

INTRESSEN:

Jag älskar att segla och gör det så ofta jag kan. Jag åker gärna slalom och försöker få till en vecka per år. Varje onsdag spelar jag badminton med mina kollegor.