Hem > Hjälp oss > Städa med rent samvete

Städa med rent samvete

Det är alltid bättre att göra rent med mekaniska metoder än med kemiska. Både för din egen och för miljöns skull. Vanlig grönsåpa är ett allrengöringsmedel och har hjälpt oss med städningen i över 100 år. Det funkar fortfarande toppen och är snällt mot både dig och miljön. Vill du ändå använda rengöringsmedel är huvudregeln att välja miljömärkta produkter. Och sen, glöm inte bort de så kallade mirakeltrasorna. De är både effektiva och bättre för miljön än kemikalier.

Badrum

Avlopp

Stopp i avloppet går att få bort utan kemikalier. Prova först med hett vatten i ganska stor mängd, försök annars med den här avloppslösaren: lös en kopp bikarbonat och en kopp salt i en kastrull med kokande vatten. Häll i avloppet.

Handfat och badkar

Kalkavlagringar kan du få bort genom att gnida in dem med citron- eller vinsyra och låta det verka en stund. Rostfläckar går bort med vinsyra. Resten är bara att göra rent med såpa eller diskmedel.

Toalett

Använd handdiskmedel eller såpa till den vanliga städningen. Du kan desinficera med hushållsättika eller vinsyra. Ta två matskedar av detta i holken, låt stå en stund och borsta sedan rent och spola. Klart!

Fönster och speglar

Blanda varmt vatten med några droppar diskmedel i en blomspruta och spruta på glaset. Torka av med mikrofibertrasa och skölj med vatten med några droppar ättika i. Glasklart!

Kök

Diskbänk

Det räcker oftast att torka av diskbänken med en våt mikrofiberduk. Använd lite såpa eller miljömärkt diskmedel om diskbänken har fläckar som inte går bort med vatten.

Kaffebryggare

För att kalka av kaffebryggaren blandar du 2 dl 12 % ättikssprit med 2 dl vatten och låter hälften av vätskan rinna igenom bryggaren. Stäng av och låt det verka i tio minuter, sedan låter du resten av vattnet rinna genom bryggaren. Skölj med två-tre kannor vatten som får gå genom bryggaren.

Mikrovågsugn

Mikron gör du rent med såpa eller diskmedel!

Ugn

Stryk på såpa och värm ugnen till 100 grader. När såpan bubblar stänger du av värmen. Låt det svalna och torka sedan rent. Om fläckar är svåra att få bort kan du använda skrubbsvamp eller tvålull.

Spisfläktar

T-röd fungerar bra. Filtret (OBS! inte kolfilter) lägger du i blöt i tvättmedel eller såpa och hett vatten.

Kyl/frys

De här skåpen blir rena med diskmedel. Om de är väldigt smutsiga inuti kan du använda bikarbonat.

Golv och snickerier

Använd en kapsyl handdiskmedel eller såpa i en blomspruta med varmvatten. Om du vill gnugga bort en fläck kan du ta citron- eller vinsyra på en tvättsvamp. Svarta fläckar från gummisulor, in lines-bromsar och annat suddar du bort med vanligt suddgummi.

Mässing

Med saften av en citron eller citronsyra kan du putsa mässing. Det fungerar också med ättika blandat med vanligt diskmedel.

Tvätt

Frukt- och bärfläckar

Om tyget tål hett vatten kan du avlägsna frukt- och bärfläckar genom att doppa fläcken i kokande vatten.

Tvättmaskin

Använd inte tvättmaskiner med silverjoner. Silver är farligare än kvicksilver för vattenmiljön. Har du problem med lukt från tvättmaskinen? Lämna alltid luckan öppen efter tvätt och tvätta någon gång ibland på högre temperaturer. Är lukten kvar? Häll i lite ättika när du tvättar så försvinner lukten.