Vi behöver din hjälp

Vill du att det du konsumerar inte ska skada livet i havet? Vill du att den näring som finns i slammet ska kunna vara en del av kretsloppet? Då är det viktigt att tänka på vad som hamnar i avloppet.

Att leva avloppsvänligt är enkelt! Här är några tips:
Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toaletten!
Vi är jättebra på att ta hand om det som finns i kiss och bajs. Och visst, det är helt okej att spy i toaletten också. Toalettpapper är specialdesignat för att lätt lösas upp och kunna tas om hand av reningsverken. Det är inte andra sorters papper.

Använd lite och miljömärkt tvättmedel

I Göteborgsregionen har vi mjukt vatten. Mjukt kallas vattnet när det innehåller lite kalcium och magnesium. Det innebär att vi kan använda lite tvättmedel - tvätten blir ren ändå. Läs på tvättmedelspaketet och välj den allra lägsta doseringen. Det här gäller naturligtvis även diskmedel och andra sorters rengöringsmedel.  

Lämna farliga ämnen till en miljöstation eller återvinningscentral

Lacknafta, målarfärg, nagellack och aceton är exempel på produkter som innehåller starka kemikalier. Varken starka kemikalier eller olja bör hamna i avloppet! Får du något sådant över: lämna det till en miljöstation eller återvinningscentral. På din kommuns hemsida kan du hitta närmaste miljöstation eller återvinningscentral.

Om du har målat huset eller väggarna: rengör först penseln med en trasa eller papper. Behöver du lacknafta för att få bort den sista färgen, häll lacknafta i en burk där du rengör penseln. Lämna sedan burken till en återvinningscentral eller miljöstation.

Tvätta bilen rätt

Ta bilen till en automattvätt eller en gör-det-själv-tvätt.
Se till att anläggningen är utrustad med en egen renings-
anläggning. Då renas tvättvattnet från föroreningar och tvättmedel innan vattnet släpps ut i det allmänna avloppsnätet.  
Gryaab AB - Box 8984, S - 402 74 GÖTEBORG, Tel växel 031-64 74 00, info@gryaab.se