Till startsidan
   För synskadade    Logga in    In english    Webbkarta
Illustration av fisk i hav

Skolklasser


Hjälp oss

Vill du att det du konsumerar inte ska skada livet i havet? Vill du att den näring som finns i slammet ska kunna vara en del av kretsloppet? Då är det viktigt att tänka på vad som hamnar i avloppet.

Att leva avloppsvänligt är enkelt! Här är några tips:  

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toaletten!

Vi är jättebra på att ta hand om det som finns i kiss och bajs. Och visst, det går bra att spy i toaletten också. Toalettpapper är specialdesignat för att lätt lösas upp och kunna tas om hand av reningsverken. Det är inte andra sorters papper. Så om du någon gång funderar på om något är okej att spola ner, ställ dig frågan "Är det här kiss, bajs eller toapapper?". Är svaret nej så spola inte ner det. Enkelt va?  

Använd lite och miljömärkt tvättmedel

I Göteborgsregionen har vi väldigt mjukt vatten. Mjukt kallas vatten när det innehåller lite kalcium och magnesium. Det innebär att vi kan använda lite tvättmedel och tvätten blir ändå ren! Läs på tvättmedelspaketet och välj den allra lägsta doseringen. Det här gäller naturligtvis även diskmedel och andra sorters rengöringsmedel.  

Lämna farliga ämnen till en miljöstation eller återvinningscentral

Lacknafta, målarfärg, nagellack och aceton är exempel på produkter som innehåller starka kemikalier. Varken starka kemikalier eller olja bör hamna i avloppet! Får du något sådant över lämna det för återvinning. Om du har målat huset eller väggarna rengör först penseln med en trasa eller papper. Behöver du lacknafta för att få bort den sista färgen, häll lacknafta i en burk där du rengör penseln. Lämna sedan burken till återvinning. På din kommuns hemsida kan du hitta närmaste miljöstation eller återvinningscentral.

Häll inte ut fett i avloppet

Matolja, smör och annat fett hör inte hemma i avloppet. Torka alltid ur stekpannan med papper innan du diskar den. Om du har friterat, häll den överblivna oljan i en burk och släng burken i de vanliga soporna. För restauranger och andra verksamheter gäller speciella regler. Läs mer om det under rubriken Företag och industri.  
Klicka för utskriftsvänlig sidaUtskriftsversion (Öppnas i nytt fönster)

visste du att?

Allt vatten på jorden ingår i ett kretslopp och har funnits här i många tusen år. Därför ska vi vara rädda om det.  
Gryaab AB - Box 8984, S - 402 74 GÖTEBORG, Tel växel 031-64 74 00, info@gryaab.se